marți, 29 aprilie 2014

Ganduri de la si despre BISOCA



Intors de la Bisoca, va marturisesc cu mana pe inima, ca aici totul este minunat. Aici la Bisoca simti ca esti pe alta lume. O lume minunata. O lume de vis. O lume ca-n povesti. Ceva divin. Genial de frumos. Aici la Bisoca cerul  te inalta. Muntele te inalta. Este o oaza de liniste si de demnitate cereasca. Vezi cerul mai aproape de tine si simti omul implinit intru simplitate si har. Omul are valoare profunda aici la munte. Traieste nu doar la aer curat, ci si cu sufletul curat.

(27/Apr. /2014)

La Bisoca mergi ca sa-ti fie dor. Dor de frumos si dor de dorul dor. Dor de munte, cer si dor de frumos. Dar nu frumos artificial, ci frumos in adevaratul sens al cuvantului.    Aici intalnesti nu doar natura fizica, ci si natura spirituala. Sunt privelisti extraordinare si peisaje care te cuceresc integral. Aici nu se umbla cu jumatati de masura si nu e nimic superficial. Te frapeaza totul. Sunt imagini care raman. Raman intiparite in memorie si in suflet.

(27/Apr./2014)



Ganduri scrise la Bisoca, langa o balta ... nu departe de Campusul infiintat de Pr. Mihail Milea

Bisoca, rai de taina. Bisoca, o oaza de liniste convertita in beatitudine, farmec si mister. Oamenii traiesc cu adevarat ca la munte. Nu au griji lumesti si nu-si pierd viata in zadar, in neant sau in abisul desertaciunilor. Am impresia ca aici oamenii sunt altfel. N-am ajuns sa-i cunosc asa bine. De aproape. Doar din ce vad, cred ca oamenii de aici gandesc altfel. Transfigureaza totul prin fascinatia peisajelor, dorul ancorat in nuante de cer sfant si nu in ultimul rand, duhul locului care te umple de dragoste, pace si bucurie.   Bisoca pentru mine este cu adevarat Romania profunda. Aici traditia, romanismul si cultura duhului sunt inradacinate intru har si vesnicie.   Animalele au alt "temperament". Natura e alta. Are alt stil. Tot ce te inconjoara si mai ales muntele, iti da senzatia ca atingi cerul cu mana.   Aici visezi cu ochii deschisi si nu visezi degeaba.

(27/04/2014)


Privesc oamenii cum vin sa ia apa de la o fantana. Un fel de izvor langa balta de unde stau si scriu. Intru in vorba cu un om al locului si imi spune ca e singura lor sursa de apa. De 70-80 de ani e fantana acolo. Indraznesc si pun cateva cani de apa in sticla. Trebuie sa te apleci sa iei apa. Imi e frica fiindca e ceva distanta intre cadrul de lemn si apa din fantana-izvor. Ma gandesc si ma intreb: cum au apa potabila iarna oamenii de aici? Cum ies ei din iarna? E foarte frumos, dar nu e asa usor sa traiesti aici la Bisoca.    Eu sunt sensibil, firav si apatic. Nu cred sa rezist aici in zona asta de munte. Aerul tare. Frig. Etc.   Cota 1000-1300. Manastirile Poiana-Marului si Gavanu. Lacuri in padure. Ursi. Muntele de sare. Campusul construit de Pr. Mihail Milea. Oameni cu demnitate. Peisaje de vis. Multe, multe lucruri minunate.   Aici la Bisoca nu exista plictiseala. Nu ai voie sa te plictisesti sau sa te simti rau. Nu e nimic urat. Frumusetea a pus monopol aici si prin frumusete te mantuiesti de suferinta. Suferinta umana e ghimpele care ne supara cel mai tare. Fara suferinta nu se poate. Sa nu ne facem iluzii! Suferinta are rostul ei. Suferinta traita si asumata crestineste. Viziunea crestina e cea mai importanta. Dumnezeu are grija de noi si chiar daca trecem printr-o suferinta grea, sa nu uitam ca nimeni nu a asuferit ca Mantuitorul Hristos, ca Sf. Apostoli, ca Sf. Martiri si ca Sf. Parinti ... si nu in ultimul rand, ca Sf. Martiri din temnitele comuniste.

HRISTOS A INVIAT!

(27/Apr./2014)

luni, 10 martie 2014

DIALOG DESPRE ROMANIA PROFUNDA - cu dra. jurnalist MONICA LUNGU

DIALOG DESPRE ROMANIA PROFUNDA

Doamne ajuta!

Incep prin a spune: bun gasit intru armonia dialogului ! Din pacate, in lumea de astazi s-a cam pierdut arta dialogului. Se merge mai mult pe monolog (de tip tv sau monolog interior) si comunicare virtuala. RevistaROST (prin dl. teolog Radu Preda) ne spune: comunicare fara comuniune. Acest articol si aceasta "zicere" , se refera la site-ul socialist (astfel poreclit de criticul literar, Daniel Cristea-Enache) Facebook. Nu se poate fara internet. Ne folosim de mijloacele de comunicare. Suntem intr-un context socio-politic "crizat". Plin de crize si polemici absurde. Polemici tv. In fine, era postmodernista ne ofera multe, dar nimic nu se ofera pe gratis. Ortodoxia vine de peste doua mii de ani cu Oferta - Hristos. Nu este o oferta postmodernista, Hristos Domnul este Singura Oferta cu valoare mantuitoare. Lumea de azi prefera postmodernismul. Sunt tentatii si ispite, dar Hristos este Acelasi. O prima intrebare: ce platim pentru acest confort postmodernist?

Sper sa nu te incurc, draga prietena! In aceasta pseudointroducere, doresc sa-ti adresez mai multe intrebari. Intrebari incomode sau intrebari care duc (inevitabil) spre filosofie. Filosofie crestina. Amintind de acest domeniu, caut sa te provoc la un dialog de suflet. Nu vad in aceasta societate consumerista si teribilista, a avea rost un dialog super-extra-giga-mega academist sau "dialog intelectual" de tip H. R. Patapievici. Exista "limbaj de lemn" si in lumea intelectuala?

Nu uit sa te prezint. Iubitii cititori cred ca e mai corect sa ne descopere pe parcus, decat sa ne ia datele personale din CV. Nu-i asa, azi toata lumea are CV? Noi suntem crazy, avem chef de dialog. Ce dialog? Dra. jurnalist, Monica Lungu in dialog cu tanarul student si autor (amator de teologie, filosofie, cultura si literatura) , Danut Belu. Ce taina mai este si aceasta? Omul este o taina, nu? Tu, Monica Lungu, o personalitate, in dialog cu mine, un mic-mare nimeni. Un smerit pasionat de incercari. Incercari poetice si incercari in toate. Sunt la capitolul incercari. Se zice ca suntem intr-o perioada de tranzitie? Fie-ne tranzitia usoara (Radu Paraschivescu). Cat mai tine perioada asta de tranzitie? Oare ne-am plictisit sa speram???

Scumpa prietena, a intra in dialog nu e chiar asa usor. Noi nu intram in dialog asa pur si simplu. Suntem tineri, nu avem experienta, dar suntem totusi incercati de viata. Suntem seriosi si sinceri. Ba mai mult, suntem preocupati cu adevarat de ceea ce numeste maestrul Dan Puric: Romania profundaNu stiu daca iti spune ceva manifestul (cartea) A treia forta - Romania profunda de Ovidiu Hurduzeu & Mircea Palton. Poate e ceva prea profund sa vorbim noi despre Romania profunda, insa incercam sa "carpim cerul cu stele". Vedem ce sicum in timp ce vorbim (prin scris). Putem discuta despre problemele tinerilor. Ce zici? Drogurile, pornografia (masturbarea), internetul, mass-media, divertismentul, muzica comerciala, dragostea (sau indragosteala) , tentative de suicid (curente gen EMO, care amplifica ideea de sinucidere) , destrabalarea, discoteca, somajul, educatia, lectura etc.  Ce zici? Nu avem o tematica anume. Nu ne-am propus un subiect. Refuz un dialog standard, gen intrebari si raspunsuri. X intreaba si Y raspunde. Categoric, nu folosim clisee. Nu vrem sa cadem in iluzia ca noi suntem destepti si ceilalti sunt prosti. "Prosti, dar multi", invatam la scoala prin opera Alexandru Lapusneanul. Nu jignim! Nu judecam! Nu, draga prietena Monica Lungu! Nu aici vreau sa ajung! Am altceva in minte, poate o serie de idei in dialog sau cine stie, o carte, daca nu e prea mult.

Pe  final, ca sa termin interventia mea de inceput, pun pe tapet un citat din Gabriel Liiceanu: Singura noastra arma astazi este cuvantul! Iar alte voci spun: armele noastre astazi sunt doua: strada si cuvantul. Ce zici? Tu cum vezi izbavirea din neant? Neantul socio-politic intru care supravietuim (rusinos si mizerabil) de 24 de ani. Pe ce sa punem accent? Indemnam la credinta, constiinta si demnitate, dar totusi ceva lipseste. Ce ne lipseste draga prietena?

[...]

Multumesc pentru raspunsuri! Prevad un traseu interesant. Pornim de aici si ajungem undeva departe. In cele ce urmeaza, caut sa fiu mai concis. Nu pot pune toate intrebarile odata, chiar daca am mintea ca o avalansa cand vine vorba de intrebari. Sper sa nu fie "intrebari fara raspuns". Sper sa fie idei in dialog (cum am zis mai sus) si atitudini ortodoxe. Daca-mi dai voie, ma leg de ultima ta afirmatie: "informatia inseamna putere". Cu alte cuvinte: presa este a patra putere in stat? Ce impresii ai despre mass-media comerciala? Cat este manipulare si cat este informare? Marele filosof de la Paltinis, C. NOICA , spunea clar: nu exista informare fara formare.Mi-a placut sa retin ideea asta, dar si: multi au cunostinte, dar nu au cunoastere. Pentru mine pleiada de ganditori din perioada interbelica, este fundamentala. Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Ernest Bernea, Petre Tutea, Lucian Blaga s.a. , sunt "valori intangibile". Eu nu pot sa trec peste ei cand intru in lumea cartilor si lumea scrisului. Referitor la scris, draga Mona, intreb foarte direct: de ce scriem si de ce citim?




Multumesc pentru raspunsuri! Prevad un traseu interesant. Pornim de aici si ajungem undeva departe. In cele ce urmeaza, caut sa fiu mai concis. Nu pot pune toate intrebarile odata, chiar daca am mintea ca o avalansa cand vine vorba de intrebari. Sper sa nu fie "intrebari fara raspuns". Sper sa fie idei in dialog (cum am zis mai sus) si atitudini ortodoxe. Daca-mi dai voie, ma leg de ultima ta afirmatie: "informatia inseamna putere". Cu alte cuvinte: presa este a patra putere in stat? 

Si eu cred, sau cel putin sper, sa ajungem departe cu dialogul. Ar fi frumos sa strangem o mica arhiva. 

Da, presa e clar a patra putere in stat. S-a vazut asta in cazul multor subiecte inventate sau exploatate prea mult sau chiar lipsa presei, atunci cand era nevoie de ea (vezi controversa gazelor de sist). Presa e chiar o putere in putere - uite ce frumos se impun, de exemplu, reportajele din emisiuni inca etice, cum e "In premiera". Genul acela de initiative mai echilibreaza imaginea de ansamblu asupra jurnalismului. Doar ca, de la un punct incolo si ei, jurnalistii, devin victimele propriilor manipulari si cred cu tarie "subiectele" despre care vorbesc. 

Ce impresii ai despre mass-media comerciala? Cat este manipulare si cat este informare? 

Aici cred ca ai raspuns tu inca de la cuvantul "comerciala". Informare mai e doar pe site-urile care nu pot sa treaca de un anume numar de vizitatori, pentru ca restul nu sunt interesati, daca nu ii afecteaza direct si imediat. Toate titlurile alea din presa comerciala, precum  "vezi aici ca", "ramai nu-stiu-cum cand vezi"... vin din niste cifre de marketing, din pacate. Si nu prea mai poti sa informezi atunci cand vrei profit, pentru ca tu vrei sa starnesti ceva in cititor care sa il faca sa intre in articol, sa il sochezi, nu sa ii livrezi ceva consistent. Nu ar fi eficient. 

Totusi, e trist ca oamenii au acceptat sa fie educati in felul asta. Daca ei ar citi de bunavoie si in numar mare presa de calitate, nu s-ar mai chinui nimeni sa ii socheze, ca sa le citeasca articolele.

Marele filosof de la Paltinis, C. NOICA , spunea clar: nu exista informare fara formare. Mi-a placut sa retin ideea asta, dar si: multi au cunostinte, dar nu au cunoastere. Pentru mine pleiada de ganditori din perioada interbelica, este fundamentala. Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Ernest Bernea, Petre Tutea, Lucian Blaga s.a. , sunt "valori intangibile". Eu nu pot sa trec peste ei cand intru in lumea cartilor si lumea scrisului. Referitor la scris, draga Mona, intreb foarte direct: de ce scriem si de ce citim?

Da, si eu cred ca fara ei si fara sfintii inchisorilor ar fi fost total altfel lumea noastra culturala si spirituala. De ce scriem? Buna intrebare. Tu de ce scrii? Eu nu pot fara. La un moment dat, eram la stadiul in care visam texte. Pana ma dezmeticeam, imi curgea o jumatate de poveste in cap. Ma consuma toate subiectele pana le scriu, pana arat si altora ce am vazut eu. Si imi place sa cred, pe alocuri, ca o fac ca sa dau de gandit unor oameni.

Cat despre citit, o facem pentru ca e de datoria noastra fata de creier si constiinta. Trebuie sa citim. Toti ganditorii nostri au scris pentru noi, e o pierdere daca nu o facem. Plus ca asta pare a fi singurul mod in care putem supravietui culturii morti.